Garantiile pentru ultima forma a programului "Prima Casa" au ajuns la 160 milioane euro

Data publicarii: 22-08-2011 | Finante-Banci



Prim-ministrul Emil Boc s-a intalnit vineri cu reprezentantii Fondului de Garantare penru IMM-uri pentru a evalua stadiul programelor de sprijin guvernamental pentru micii intreprinzatori.


In ceea ce priveste "Prima Casa", 14 banci s-au inscris deja in program, alte doua fiind si ele interesate. "Dupa doua luni de la noua varianta a programului, s-au acordat 4.173 de garantii guvernamentale, in valoare de circa 160.000.000 euro, dintre care jumatate suportate de stat si jumatate de banci. Cele mai multe sunt apartamente cu doua camere, iar ponderea cea mai importanta o ocupa orasele Bucuresti, Cluj, Timisoara", a anuntat Boc la finele intrevederii.


De asemenea, a fost stabilit graficul de implementare a cardului Kogalniceanu si, de la 9 septembrie 2011, intreprinderile mici si mijlocii pot sa acceseze programul pe site pentru a obtine sprijinul statului la acordarea de subventie la dobanda si de garantare a creditului. "Am acordat la rectificare 24.000.000 lei pentru acordarea subventiei la dobanzi si avem un plafon de 400.000.000 de lei pentru creditele acordate IMM-urilor", a precizat premierul.


Conform estimarilor preliminare, circa 10.000 de IMM-uri vor primi garantii de stat in acest an, 6.000 beneficiind deja de aceasta forma de sprijin de la statul roman. "Sunt putin dezamagit de faptul ca programul de garantii guvernamentale pentru autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene nu este suficient de mult solicitat de primarii si consilii judetene. Doar trei autoritati locale au primit garantii si doar 16 sunt in procedura de acordare", a comentat primul-ministru. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: